https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/gromning/Psykopater


ad är gromning?

Tyvärr finns det vuxna som vill utnyttja unga människor och som är bra på att låtsas vara unga. Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå sexuella övergrepp eller försöka få avklädda bilder och är ett brott.

Förövaren försöker först bli din vän – ofta genom att ljuga om sig själv. Han kan till exempel utge sig för att vara en ung flicka med hästar som sin stora hobby.

När han har fått kontakt försöker han göra sig intressant genom att locka med något, till exempel att han har hästar som du kan få rida gratis.

Svårt att veta vem det är

Ett exempel

Du har varit kompis på nätet med Noomi, 15 år, ett tag. Senast ni chattade berättade du om din nya fina bikini. Hon skriver att hon gärna vill se dig i bikinin och undrar om du kan ställa dig framför webbkameran eller skicka en bild. Var försiktig.

Du vet inte om det verkligen är Noomi, 15 år, du chattar med. Har du otur finns inte Noomi överhuvudtaget, personen som vill titta på dig och som är den som verkligen sitter på andra sidan datorn kan istället vara en 45-årig man. Och har du riktig otur kan han be dig om fler bilder där du är avklädd och sedan använda dessa som utpressning för att få ännu fler och mer avklädda bilder. Då kan han skriva: "Om du inte skickar en bild där du är naken, skickar jag den här bilden till alla du känner."


https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/online-sexual-coercion-and-extortion-crime


ONLINE SEXUAL COERCION AND EXTORTION